Iemand die op de achtergrond een belangrijke rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van Zuilen in de afgelopen eeuw is W.C. (Wim) van Hoorn. Hij werd op 3 maart 1931 aangesteld “… tot tijdelijk teekenaar bij den dienst der gemeentewerken”. Daarin onderscheidde hij zich, waarna hij geleidelijk opklom tot gemeentearchitect en stedenbouwkundige. Van Hoorn was met name in de wederopbouwperiode zeer actief als bedenker van uitgekiende ontwerpen, met mooie en functionele plattegronden. Zijn populariteit groeide toen bleek dat hij met de schaarse beschikbare materialen toch “iets extra’s” kon toevoegen. Het bekendste voorbeeld daarvan is zijn ontwerp van de Hal-school, waarbij de centrale hal ook als gymzaal gebruikt kon worden. Daarvan zijn er in Zuilen -en later ook in Utrecht- maar liefst acht gebouwd.
Jammer genoeg hebben veel van de ontwerpen van Van Hoorn uit de wederopbouwperiode de sloopgolf in het kader van het Wijkontwikkelingsplan Zuilen aan de Vecht niet overleefd.
Op de achtergrond de Ewout van Soeterwoudeschool, op de voorgrond de Prinses Marijkeschool. Twee hal-scholen ontworpen door Wim van Hoorn. Ze zijn eind jaren negentig gesloopt voor de bouw van winkelcenrum Rocade (Schaakwijk), na een vergeefse actie van omwonenden om ze te behouden.
Ook bij het ontwerpen van betaalbare woningen maakte Van Hoorn zich zeer verdienstelijk. Hij ontwierp onder meer de boven-/benedenwoningen aan de Burgemeester van Tuyllkade/Prins Bernhardlaan/Margrietstraat (1948), galerijflats met duplexwoningen aan de Prins Bernhardlaan (1950, eerste flatwoningen van Zuilen), Schaakwijk (1951-53, 360 woningen), de Pedagogenbuurt (1953-54, 416 woningen). Opvallend vaak koos hij voor het galerijconcept met open trappenhuizen en een verkaveling in strokenbouw, terwijl in Utrecht in deze periode de portieketagewoning in stempels het dominante stedenbouwkundig concept was. Zijn gevels zijn, zeker gezien de materiaaltekorten in deze periode, zorgvuldig gedetailleerd en met een herkenbare persoonlijke stijl ontworpen. Tenslotte ontwierp hij ook het Vliegermonument en het Verzetsmonument van Zuilen.
Veel van zijn woningbouwprojecten zijn gebouwd met de zeer beperkte middelen van kort na de Tweede Wereldoorlog, in de periode van het wijkontwikkelingsplan (1995-2020) gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Een mooi complex dat nog bestaat zijn de woningen van het PEGUS-pensioenfonds aan de Burgemeester Norbruislaan 272-336.
Na de annexatie van Zuilen door Utrecht bleef Van Hoorn tot zijn pensioen in dienst van de gemeente Utrecht. Het Museum van Zuilen heeft in zijn collectie een groot aantal documenten uit de nalatenschap van Van Hoorn en wil in de toekomst nog een aparte tentoonstelling aan deze markante Zuilenees wijden.