Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

Tentoonstelling Zuilen in de Tweede Wereldoorlog

ZUILEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
IN MUSEUM VAN ZUILEN

Rijke historie?

De Tweede Wereldoorlog is natuurlijk geen rijk deel van die geschiedenis. Toch prijzen wij ons rijk met de veelheid aan stukken die we met deze tentoonstelling kunnen tonen en brengen deze periode graag onder de aandacht.

De tentoonstelling

Met foto’s van de over de Amsterdamsestraatweg marcherende gemobiliseerde militairen, het graven van de loopgraven en schuilkelders, het Noodhospitaal, het Verzet – wist u dat volgens mevrouw T. Spaans-Van der Bijl de basis van het georganiseerde verzet in Utrecht is gelegd door drie mannen uit Zuilen? – de Distributiedienst, Werkspoor en Demka die zich uiterst sociaal opstelden voor hun werknemers, slachtoffers waaraan nog nauwelijks bekendheid werd gegeven, de Bevrijdingsfeesten en nog veel meer.

Niet alleen foto’s

Voor deze tentoonstelling hebben we gebruik gemaakt van heel veel foto’s. Maar we hebben ook heel veel artikelen die een beeld geven van de ellendige tijd. De houten koffer van Henk Bloemink, in dienst van de NS. Hij werd met vele collegae tewerkgesteld in Duitsland en kreeg voor het vervoer van zijn spullen een houten koffer. Maar bij het overstappen in Amersfoort, stapte hij niet in de trein naar Duitsland, aan de andere kant van het perron stond de trein naar zijn tante in Zwolle. Hij dook onder – en het Museum van Zuilen kreeg 60 jaar later zijn koffer!

Werkspoor

In de loop van de oorlog werd het steeds moeilijker om iets te kopen: er wás niets meer te koop. Bij Werkspoor werden honderden noodkacheltjes gemaakt, heel veel speelgoed dat op 5 december de oorlog voor de kinderen even deed vergeten. Werkspoor kende ook een ‘eigen’ gaarkeukensysteem, waarvan we de bonnen en foto’s tentoonstellen.

En nog meer

Extra aandacht schenken we aan een aantal bekende en minder bekende slachtoffers, waaronder C. Odijk, H. Knipschild, A.J. van der Werff, S. Innikel, J. van Maurik, J. Altena, J. Been, J. Key., R. Huke en W. Leyssen.

Burgemeester J. van Zanen

Burgemeester J. van Zanen is bereid gevonden ondanks zijn drukke werkzaamheden, juist ook op 4 mei, deze tentoonstelling te openen.

Fotobijschrift: Het brandstofgebrek in de Tweede Wereldoorlog is algemeen bekend. Ook oplossingen die voor het gebrek aan b.v. benzine werden bedacht kennen de meeste van ons wel. Hier ziet u, bij de pastorie van de St.- Ludgeruskerk aan de Amsterdamsestraatweg een auto geparkeerd staan met boven op een houtgasgenerator. Waarschijnlijk is men op bezoek bij mijnheer pastoor. De pastoor zelf reed geen auto, hij was een fervente fietser. Aan de kale bomen te zien is het winter.

Laat een reactie achter

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl