De eerste galerijflat in Zuilen aan de burgemeester Norbruislaan, opgeleverd in 1950, telde drie woonlagen. De burgemeester van Zuilen bestempelde dat bij het leggen van de eerste steen als hoogbouw. En ook bij het gesprek met de wijk over het wijkontwikkelingsplan was er in eerste instantie veel scepsis over het voorstel om langs de groene lobben -een beetje- de lucht in te gaan. Als je kijkt naar het resultaat blijkt dat achteraf een prima plan.
Als je gestapeld bouwt houd je meer grond over voor andere functies: in dit geval voor extra groen. De twee flatgebouwen met 61 koopappatementen aan de Adriaan van Bergenstraat (8-hoog) en Nijenrodelaan (5/6-hoog) zijn levensloopbestendig. Dat is aantrekkelijk aanbod voor het groeiend leger senioren die in de wijk willen blijven, maar geen trappen willen klimmen. Al zijn ze ook prima geschikt voor andere doelgroepen. Vanuit de woningen heb je mooi uitzicht op de zuidelijke Vechtlob.Het project is ontworpen door Bart Duvekot, in opdracht van ERA projectontwikkeling. De woningen zijn opgeleverd in 2023.
De namen van de twee appartementengebouwen zijn ontleend aan de historie van Zuilen. Zeldzaam was een hofstede/uitspanning die lag aan het huidige Bisschopsplein. De hofstede -afgebroken in 1929 voor de bouw van een christelijke basisschool- was onderdeel van een landgoed, dat in de 19e eeuw werd aangekocht door de bankiersfamilie Kol. Ook de Tuin van Kol, het zuidelijke deel van het Julianapark, hoorde bij dit landgoed. Ten Nije Lichte (Nieuwlicht) verwijst naar de naam van een karthuizer klooster, gesticht in 1393, dat ter plekke van de huidige Marnixlaan in de buurt van de Vecht stond. Het klooster is ten tijde van de reformatie rond 1580 afgebroken.
De projectontwikkelaar verwisselde bij de verkoop de namen, waardoor de historische logica enig geweld wordt aangedaan.
Welke straten horen bij dit project:
Zeldzaam: Nijenrodelaan 81-143
Ten Nye Lichte: Adriaan van Bergenstraat 20 t/m 76