Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

StraatReünies: Daalseweg en Amsterdamsestraatweg

(10 januari 2010)

Succes Reünie Daalseweg
Nu de eerste StraatReünie geweest is, wordt het (weer) spannend. Het was een groot succes, maar hoe gaat het verder? Was dit een succes omdat het de eerste was? Of lachen we later hierom als we zien hoeveel mensen na het horen van dit succes ook de StraatReünie mee willen maken? Het filmpje op YouTube liegt er niet om: er waren veel bezoekers en zij hebben veel contacten gelegd. (Zie ook depresentatie die op de dag gegeven werd.) Dus gaan we vol goede moed verder met het organiseren van de volgende StraatReünie: 7 februari zijn de (ex) bewoners van de Amsterdamsestraatweg aan bod. U bent van harte welkom tussen 14:00 uur tot 17:00 uur.

Historie Amsterdamsestraatweg
De Amsterdamsestraatweg heeft niet zo’n lange geschiedenis als de Daalseweg maar heeft toch een respectabele leeftijd. Geen ‘vele’ honderden, maar slechts ‘enkele’ honderden jaren oud. Het was keizer Napoleon die op 16 oktober 1811 zijn wegenplan presenteerde. Hij had kennelijk genoeg van het oponthoud dat de bochtige Daalseweg bood. Hij liet een nieuwe, rechte weg aanleggen van Utrecht naar Amsterdam. In oude verhalen kwam ik onlangs de uitdrukking ‘Napoleonistische Route’ tegen. Voor de StraatReünie beperken wij ons (natuurlijk) tot het Zuilense deel, van de Geraniumstraat tot aan de (oude) gemeentegrens met Maarssen.

Voorbeeld Reüniedag
We willen u graag een idee geven hoe de informatie eruit ziet die we tijdens de StraatReünie presenteren. Het is als een wandeling door de straat, maar dan omstreeks 1937: …Algemene Verkoop Organisatie ‘Elinkwijk’ zat vorig jaar nog in het pand 539, vlak voor De Gruyter. U kon bij deze winkelier terecht voor Magneet-rijwielen ‘met verzwaard achterwiel’ voor slechts ƒ 36,- maar als het u beter uitkomt, mag u deze fiets ook op afbetaling kopen en betaalt u ƒ 1,- per week ‘zonder vooruitbetaling’. Hier vinden we tegenwoordig (1937) de heer G.A. van Stralen met zijn schoenenwinkel. Hij adverteert onder de naam ‘Het Pantherhuis’. De heer Leeuwis neemt later niet alleen de zaak over maar ook de naam (echter zonder ‘h’). De heer van Stralen heeft in 1937 nog een aardige tekst opgesteld voor zijn advertentie: ‘…Worden Uw riemen, hondentuigwerk enz. niet beter verzorgd door een vakman, welke een massa artikelen z.a. tasschen, koffers enz. in orde maakt?…’ Het Panterhuis is in de jaren negentig naar de overkant verhuisd maar heeft in 2001 de deuren voorgoed moeten sluiten…

Gratis toegang
Tot zover, als u meer over de straat wilt lezen of weten bent u van harte welkom tijdens de Reüniedag op 7 februari 2010. De toegang voor de StraatReünie is gratis. Ook bewoners uit andere straten die wat over de (mensen uit de) desbetreffende straat willen weten zijn welkom!

Help ons
Maar… wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen van deze StraatReünie op de hoogte zijn. Dus kent u iemand, of bént u iemand uit deze straat, help ons en zegt het voort, zegt het voort! U kunt ook de poster voor de reünie printen en voor uw raam hangen. Houd voor de volgende Reüniedag deze site in de gaten.

Laat een reactie achter

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl