Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Stoeptegels met QR-code in de wijk Elinkwijk

Het Museum van Zuilen kreeg de eer voor een bijzondere pilot. Het plaatsten van stoeptegels waarin een QR-code is aangebracht die een stukje geschiedenis van de straat in beeld brengt.

QR-code in stoeptegel

Het MUSEUM VAN ZUILEN organiseert sinds januari 2010 StraatReünies. Vrijwel iedere eerste zondag van de maand nodigden we de huidige en voormalige bewoners van een Zuilense straat uit om in het museum kennis te maken met de geschiedenis van de straat en met elkaar. Het Museum van Zuilen maakte aan de hand van knipsels, advertenties en verhalen van iedere Zuilense straat een boekje.

Het bleek een succes. In de loop van de jaren is zo van al die straten de geschiedenis in beeld gebracht.

Nieuwe technieken

Vanwege de huidige technische mogelijkheden ontstond het idee al deze informatie onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Maar hoe?

Geert Boogaard van Bureau Blueyard kwam met het idee om daarvoor qr-codes te gebruiken. Vervolgens kwam het idee op, om deze code op een stoeptegel aan te brengen. Het idee werd omarmd door de Werkgroep Directe Voorzieningen. Fleur Miller, de webmiss van het Museum van Zuilen, zette de (uiteraard verkorte) verhalen van de straten van de wijk Elinkwijk achter een QR-code. En zo kan het Museum van Zuilen (juist in deze coronatijd ‘Het Museum van Zuilen komt naar u toe’!) de geschiedenis van uw straat op een presenteerblaadje (nou ja, stoeptegel, maar toch) aanbieden.

Niet alleen

Andere organisaties die zich beraden over toepassing van qr-codes zijn: Het Utrechts Arcief, het Volksbuurtmuseum, Vereniging Oud Utrecht, Universiteit Utrecht (LivingPasts), stichting Usine, Centraal Museum, ZIMIHC-theater, Historische Vereniging Vleuten-De Meern en de Historische Kring Tolsteeg Hoograven.

De eerste in de wijk Elinkwijk

Het spits wordt afgebeten door de wijk Elinkwijk: elf straten die allemaal een eigen code krijgen waarmee de geschiedenis van elk van die straten wordt verteld in zo’n 500 woorden, met een afbeelding ‘van toen’. – Wie méér van de straat wil weten kan in het Museum van Zuilen terecht.

Het plaatsen van de eerste stoeptegel vond plaats op 27 november 2020. Deze werd gelegd in de Wattlaan, aam het begin en einde van de laan. Maandag 30 november komen de andere straten/lanen/plein aan de beurt..

 

2 Comments

Laat een reactie achter

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl