Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Stempelen maar!

Een van de meest tijdgebonden concepten uit de wederopbouwperiode is de stempel. Dat is een basispatroon van enkele bouwblokken, soms ook in combinatie met winkels, garageboxen of andere voorzieningen. Dat basispatroon wordt vervolgens een aantal keren herhaald, als een stempel. In Zuilen zijn er langs de Vecht enkele stempelcomplexen bewaard. De oudste twee voorbeelden uit de periode 1955/1956 is het gebied van Muiderslotplantsoen/Nijenrodeplantsoen (etagewoningen) en Vreelanthof (laagbouw) Je kan dus zowel met laagbouw als met hoogbouw stempelen. Grootste risico: eentonigheid ligt op de loer.

Het stempel van de etagewoningen komt vier keer terug; een misser is dat de binnenterreinen grotendeels gebruikt worden voor bergingen en bijbehorende verharding.

Sociale huur op stand, met uitzicht op de Vecht of het Van Heukelomplantsoen.

De uitvinders van dit stedenbouwkundig concept vonden dat de herhaling van een optimale bouwsteen de hoogste kwaliteit voor de bewoners oplevert. Maar minstens zo belangrijk was dat je op deze manier de bouwkranen zo slim mogelijk kon inzetten.

achtergevel van de etagewoningen; de begane grond woningen hebben hun voordeur aan de straat; de tweede en derde verdieping worden ontsloten via een galerij aan de tuinzijde.

De begane grondwoningen, met drie slaapkamers en een ruime keuken en badkamer voor die tijd.

 

De woningen op de 1e en 2e verdieping hebben de voordeur aan de achterkant. Ze hebben een heel mooie plattegrond met een riant balkon en drie (1e), respectievelijk vijf slaapkamers (2e+3e verdieping). Nadeel is dat de grootste woningen, bewoond door gezinnen met veel kinderen, bovenin de flats zitten.

Vergelijk deze woningen eens qua oppervlakte met de laagbouw in dezelfde buurt (hieronder) en je gaat twijfelen wat de meest aantrekkelijke optie is.

De laagbouwstempel met 24 woningen in vier blokjes, twee-aan-twee geschakeld via drie kleine bedrijfsruimten die ook als garage te gebruiken zijn. Mits je een hele kleine jaren-50 auto hebt.

Jammer dat de binnenterreinen niet beter benut worden. Met een groene inrichting en het weghalen van de schuttingen (meer sociale controle) zou veel kwaliteit worden toegevoegd.

De laagbouwwoningen hebben een hokkerige plattegrond. In de laagbouw met name door de inpandige berging.

En op de verdieping heeft de natte cel een afmeting die zelfs in 1955 ondermaats was.

de lichthellende daken hebben een hele lichte houten dakconstructie met mastiek dakbedekking. Zuinig met materiaal, maar waarschijnlijk te licht om nu nog zonnepanelen op te leggen.

Anno 2024 is de hele buurt, zowel laagbouw als de etagewoningen nog sociale huur, in eigendom van woningcorporatie Woonin.

 

Welke woningen horen bij dit project:

Prinses Irenelaan 3-29 en 45-49 

Muiderslotplantsoen 4-44 

Muiderslotlaan 2-6 

De Kloplaan 1-5 en 2-8 

Zwanenvechtlaan 111-139 en 180-264 

Zwanenvechtplein 1-11 

Harteveldlaan 1-7 en 2-16 

Vreelanthof 1-59 

Zuilenveldlaan 1-35 

Otterspoorlaan 1-7 en 2-16 

Nijenrodeplantsoen 1-10 

Nijenrodelaan 1-18  

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl