Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

De Voltastraat

De Voltastraat werd genoemd naar Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (1745-1827), een Italiaanse natuurkundige die bekend werd door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel (Zuil van Volta). De eenheid van spanning (volt) is naar hem genoemd.

De Voltastraat is natuurlijk maar een klein straatje, wat valt daar nou helemaal over te vertellen? Nou, dát blijkt mee te vallen. Leest u maar wat we allemaal tegenkomen tijdens een virtuele wandeling door de tijd en door de straat.

We gaan van start vanaf de Amsterdamsestraatweg en lopen de Voltastraat in aan de rechterkant. In het hoekpand vinden we de ‘Vleeschhouwerij Varkensslagerij Adr. Kok’.

De heer Adr. Kok heeft eerst een winkel aan de De Lessepsstraat gehad. Daar startte hij met een bedrijfskapitaal van ƒ 500,-. Toen hij naar de Amsterdamsestraatweg verhuisde, heeft de heer Van Schuppen nog vele jaren de winkel aan de De Lessepsstraat voortgezet.

De opvolger van Adr. Kok werd slager Beuk, die in 1999 plaats maakte voor slager Van Es, waarvan inmiddels de derde generatie achter de toonbank en het hakblok staat.

Tot oktober 1931 kwamen we A.J.A. de Heer tegen als ‘rijwielhandelaar te Zuilen, Voltastraat 7’. Na zijn faillissement kwam hier de schoenmakerij van Toon Walschots. Hij heeft op deze plek vele jaren de schoenen gelapt voor ontelbare Zuilenezen en –aren. Walschots zette zich ook in als voorzitter van supportersvereniging ‘Elinkwijk’. Dat kwam in de Tweede Wereldoorlog bijzonder goed uit: reparaties aan voetbalschoenen werden door hem gedaan. Daar hebben de voetballers van ‘Elinkwijk’ nog heel veel schik van gehad.

Naast de ‘Machinale schoenmakerij’ van Walschots zat de smederij van C.B. van Leusden. Van Leusden maakte veel smeedwerk voor Zuilen. Het hekwerk rondom de St.-Ludgeruskerk bijvoorbeeld, de ballustraden langs de galerijen van de flats die Het Schaakwijk vormden, maar ook het sierhek rondom de Vrijheidsboom in de Corn. Mertenssstraat. U kunt in de St.-Willibrordusstraat nog steeds een hekwerk van Van Leusden zien, langs de voormalige fröbelschool.

We komen bij het eind van de straat. Hier vinden we de nummers 11 en 11bis. Op nummer 11 woonde de familie Giessen en erboven de familie Jansen. Dat wil zeggen, dat is een tijdlang zo geweest. Op een goed moment werd door beide families besloten te verhuizen: mevrouw Giessen wilde op een bovenwoning en mevrouw Jansen wilde graag alles gelijkvloers i.v.m. haar gezondheid. De verhuizing vond op één dag plaats, en ‘zelfs de kachel werd brandend verhuisd en bleef gewoon doorbranden’ volgens een dochter van de familie Jansen.

Op de hoek met de Galvanistraat zat de kruidenierswinkel van de heer A.G. Fonville.

We steken over en gaan naar de even-zijde van de straat. Op deze hoek zat ooit slager Wuis, de paardenslager van Zuilen. Hij verhuisde naar de Amsterdamsestraatweg 581.

In dit pand vestigde zich Ph. Hölper met zijn ‘Bloemenhuis’.

Ook de bloemenhandelaar verdween en het werd de plek waar de jongens van Zuilen zich lieten knippen: ‘kort Amerikaans’ lijkt hier geboren. Stekeltjeshaar, daar was deze kapper heel goed in. Het werd zijn bijnaam: ‘de Amerikaan’.

Teruglopend richting Amsterdamsestraatweg (het is inderdaad maar een kort straatje) komen we op nummer 6. Hier zat de heer J.G.A. Timmerman met zijn kolenhandel. Hij verhuisde met zijn handelsgeest (niet met zijn handel) naar de Bessemerlaan. Het verhuizen zat hem duidelijk in het bloed, in 1936 stond een prachtige advertentie in Zuilen Vooruit waarin hij zijn diensten aanbiedt als verhuizer en expediteur.

De heer Timmerman werd op deze locatie opgevolgd door een ander transportbedrijf, dat van de heer Van den Bergh met zijn Internationaal Transportbedrijf.

Op het adres Voltastraat 2 en 2bis vonden we voor- en na de Tweede Wereldoorlog het loodgietersbedrijf van de heer W. Verra. Een bewoonster van de overkant herinnert zich hem nog, en wist me te vertellen dat deze heer Verra in de oorlog gearresteerd werd en werd overgebracht naar Kamp Amersfoort.

Vervolgens komen we op de hoek van de straat, bij de Amsterdamsestraatweg aan. Op deze hoek vonden we de kruidenier die tot in de jaren negentig van de vorige eeuw op deze plek te vinden was: Zetstra.

We kijken naar de ingang van de kolenhandel van de heer J.G.A. Timmerman in de Voltastraat. (De dames dienen slechts ter decoratie.)

Meer weten over de Voltastraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen: Bouwen voor de Buurt: bronnen

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl