Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

De Jacob van Campenstraat

Op Wikipedia lezen we over de naamgever van deze straat: ‘Jacob van Campen bedreef architectuur alsof het zijn hobby was’. Hij leefde van 1595 tot 1657. Opmerkelijk is dat de heer van Campen duidelijk van een veel oudere generatie is dan de overige architecten van wie we in ’t Zand straatnamen vinden, maar de Jacob van Campenstraat loopt dan ook van de generaties oudere Amsterdamsestraatweg naar de nog jonge wijk ’t Zand, dus is de vernoeming van een ‘oude rot in het vak’ heel goed van toepassing.

De woningen aan deze straat werden gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging ‘Zuilen’ en werden kort na de Tweede Wereldoorlog opgeleverd.

Utrechts Nieuwsblad 10 september 1948

NIEUWE STRAATNAMEN.

Aan het drietal straten, dat is aangelegd bij de Lelimanstraat, hebben B. en W. de volgende namen gegeven: Professor Watjesstraat, Dr. Berlagestraat en Jacob van Campenstraat. De nieuwe straat, welke evenwijdig loopt met de Luit Blomstraat, zal heten: W.J. Bossenbroekstraat.

Over de (bewoners van) de Jacob van Campenstraat is geen Zuilense (dus van vóór 1 januari 1954) geschiedenis bekend. Dat de straat wel in de Zuilense periode gestalte kreeg, blijkt onder andere uit het feit dat de heer Heil zich ‘Zuilenees’ noemt: hij werd geboren in deze straat. Een korte straat, die lange tijd ook slechts aan een kant bebouwd werd.

De Jacob van Campenstraat duikt op in de archieven van de Gemeenschapsraad. – De raad werd ingesteld door de minister, om Zuilen, na de annexatie per 1 januari 1954, enige inspraak te geven bij het Utrechtse gemeentebestuur. De Gemeenschapsraad werd een mislukking en is na 10 jaar opgeheven. – Dit bericht stond in het Utrechts Nieuwsblad van 9 juli 1958:

Feest op ’t Zand.

De Culturele en Ontspanningsvereniging ’t Zand heeft interesse in een feestpark. Niet zozeer om het feest zelf als wel om de kinderen uit de baten een clubhuis te geven. Althans een flink deel van het geplande clubhuis. De Gemeenschapsraad zag hier wel iets in, zodat B. en W. van Utrecht het advies zullen krijgen dit feest doorgang te doen vinden. De ’t Zandbewoners gaan dan, aan de Jacob van Campenstraat van 13 tot en met 20 september de bloemetjes buiten zetten.

Vermoeide wandelaars zullen binnenkort een rustpunt kunnen vinden in de Prinses Irenelaan. Er zullen nl. banken worden geplaatst. Speelgelegenheden leveren ook in de wijk Zuilen moeilijkheden op. Aan een gedaan verzoek van de G.R. enige gazons voor de jeugd open te stellen kunnen B. en W. niet voldoen, omdat de grasmatten nog te zacht zijn.

Dus… bent u een van de bewoner van de Jacob van Campenstraat (geweest)? Help ons dan alstublieft door uw leukste, mooiste, meest dierbare herinnering op papier te zetten (of gewoon aan ons te mailen: info@museumvanzuilen.nl)

 Foto van Het Utrechts Archief, gemaakt op 12 december 1998. Het Museum van Zuilen houdt zich aanbevolen voor oudere.

Meer weten over de Jacob van Campenstraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen: Bouwen voor de Buurt: bronnen

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl