De Galvanistraat
Luigi Galvani werd in Zuilen geëerd met een straatnaam. Deze Italiaanse natuurkundige leefde van 1737 tot 1798 en was de grondlegger van de galvaniseertechnieken, zoals verchromen en vernikkelen.
De Oude Bouw
Door de komst van de Wagon- en Bruggenfabriek Werkspoor en de Staalfabrieken van Demka aan het begin van de twintigste eeuw, ontstond een grote behoefte aan woningen in de omgeving van de beide fabrieken. Vrijwel gelijk met de bouw van de wijk ‘Elinkwijk’ aan de andere kant van de Amsterdamsestraatweg, bouwde woningbouwvereniging ‘Zuilen’ haar eerste complex, met de De Lessepsstraat als hoofdstraat. De straten in deze wijk werden net als aan de andere kant ook genoemd naar uitvinders. Het Complex 1 van deze woningbouwvereniging werd ontworpen door architect Ph.J. Hamers. Na het gereedkomen van complex 2 (’t Zand) werd dit complex niet de ‘Lessepsbuurt’ genoemd, maar kreeg het de Geuzennaam ‘De Oude Bouw’.
De Galvanistraat
De eerste winkel is op de hoek met de Ampèrestraat. Op nummer 1 zat de melkwinkel van Van Rooijen. Hij was de opvolger van S. Michielen. De heer van Rooijen werd op zijn beurt opgevolgd door Van Hoogendoorn, volgens overlevering een ‘Grote Witte Reus’. Aan de even zijde (op de hoek van de Voltastraat) zat op nummer 2 A.G. Fonville met zijn kruidenierswinkel
Schuin aan de overkant zat op de hoek van de Linnaeusstraat de heer A.W.G. Middelkoop met zijn groenten- en fruitwinkel.
Op nummer 19 (en dat is in De Oude Bouw) kwamen we in 1948 een advertentie tegen van de bloemenwinkel van Ph. Hölpher en op nummer 41 zat bakker van Kuik.
Op nummer 53 woonde H. van Zwieten, de schillenboer die iedere week met paard-en-wagen langs de huizen kwam om uw schillen op te halen.
De paard-en-wagen van deze schillenboer was voorzien van de cabine van een kleine vrachtauto. In de Tweede Wereldoorlog schilderde Van Zwieten op de deuren van deze cabine een boom. De ‘boom’ schilderde hij groen en aan de takken oranje appeltjes. Zo reed de heer van Zwieten in de oorlog met ‘Oranje Boven’ door Zuilen! Hij is hiervoor opgepakt door de bezetter en heeft enige dagen gevangen gezeten.
Voor ‘Reparatie aan alle soorten uurwerken, gouden en zilveren voorwerpen’ beveelt de heer C.R. Kokx op nummer 55 zich beleeft aan.
Opmerkelijk is dat er verschillende ondernemers zijn, die ooit begonnen in de Galvanistraat, maar later verhuisden naar de Amsterdamsestraatweg. Zo is de heer Ooijevaar een drogist die de oudere inwoners nog wel kennen als de voorganger van drogisterij ‘De Kamil’. De heer Ooijevaar begon in 1926 in de Galvanistraat (nog niet bekend op welk nummer). Ook slager Wuis begon op een hoek in de Galvanistraat met een paardenslagerij. En inderdaad gaat ook hij naar de Amsterdamsestraatweg waar hij al vóór de Tweede Wereldoorlog het bedrijf voortzet als ‘Kalfs-, Varkens- en Rund-, Lams- en Paardenslagerij’.
Voor de beschrijving van de winkels op de kruising met de De Lessepsstraat verwijs ik u naar de qr-code in die straat.
De paard-en-wagen met hierbij wat uitvergroot het bord met de boom met oranje appeltjes.
Meer weten over de Galvanistraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl
Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen: Bouwen voor de Buurt: bronnen