Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Bakkerij Amsing Hofleverancier

Bakkerij Amsing Hofleverancier

In dit pand, een ontwerp van Jan van Leeuwen, architect uit Zeist, vestigde zich in oktober 1931 F.B. Amsing.
Bakker Amsing had een broodbakkerij aan de Helling 124 te Utrecht en verspreid over de stad – en Zuilen – werden verschillende verkooppunten geopend. In Zuilen was dat op de Hubert Duyfhuysstraat 35 en hier.
Het postadres was toen nog Daalseweg 34. Per september 1949 besloot het gemeentebestuur van Zuilen het stuk van de Daalseweg tussen de Sweder van Zuylenweg en de F. Koolhovenstraat ‘Edisonstraat’ te noemen.

Bakkerij Amsing op de hoek van de Daalseweg en de Ampèrestraat.

Frans Amsing en zijn vrouw Maaike Amsing-Stehouwer woonden op De Helling in Utrecht voordat zij op dit adres neerstreken.
Het vervoer van het brood van de bakkerij op De Helling te Utrecht naar de filialen werd gedaan door W. van Haarlem, wiens bedrijf uitgroeide tot een bekend Zuilens verhuisbedrijf. Van Haarlem stalde zijn vrachtauto’s op het terrein aan het eind van de Balderikstraat, wat toen nog ‘het landje van Amsing’ heette.
Het vervoer van de filialen naar de klanten in de verschillende wijken werd gedaan door broodbezorgers met bakfietsen. Deze bakfietsen werden – op het landje van Amsing – gemaakt door W. van ’t Hoog, later garagehouder in de… Hubert Duyfhuysstraat 35!

Wim van ’t Hoog toont de bakfietsen die hij maakte voor Amsing.

Amsing verwarmde na de Tweede Wereldoorlog de oven onder andere met hout dat hij een keer per maand haalde bij de grootste werkgever in de regio, de Wagon- en Bruggenfabriek Werkspoor.

Zuilens Nieuwsblad 23 juni 1949:

WEGGELOPEN Wie heeft mijn grijs gekleurd aapje gevonden of gezien? Gaarne bericht aan bakkerij Amsing, Daalseweg 34.

Zuilens Nieuwsblad 16 september 1954:

Huwelijk breekt de trouwste banden.
Mejuffrouw J.M. Hazendonk, die zeer binnenkort haar zilveren jubileum zal vieren als winkeljuffrouw bij Amsing’s bakkerijen, treedt in het huwelijk en verlaat haar firma.
Ongetwijfeld wordt dat voor beide partijen een tijd van wederzijds gemis. Wie kent de clientèle van Amsing als zij, die als lid van de familie werd beschouwd! Maar een eigen gezin gaat haar toch nog boven alles.

Het bord ‘hofleverancier’ dateert uit de periode dat koningin
Emma regentes was: 1890-1898. Het wapenschild bestaat uit het Nederlandse wapen van Nassau met de tekst ‘Je Maintiendrai’ (‘Ik zal handhaven’) en het wapen van Waldeck Pyrmont, de familie van Emma, met haar lijfspreuk ‘Palma Sub Pondre Crescit’ (‘de palm groeit tegen de verdrukking in’).

Meer weten over Bakkerij Amsing en/of Museum van Zuilen: www.museumvanzuilen.nl

 

 

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl