Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

Noodweer in Zuilen is ook van alle tijden…

Natuurlijk zal de opwarming der aarde ons weer wel beïnvloeden. Maar noodweer kwam wel eerder voor (toen we nog nooit van ‘opwarming der aarde’ gehoord hadden!). Zo lezen we in het Utrechts Nieuwsblad van 11 juni 1957:

Noodweer barst los boven stad Utrecht

Straten en pleinen blank; huizen ondergelopen

(Van een onzer verslaggevers)

EEN naar karakter tropische regenbui overspoelde gistermiddag de straten van Utrecht. Om vier uur kondigden enkele donderslagen een „plaatselijk” buitje aan, dat echter menigeen nog lang zal heugen. Binnen een paar minuten werden de pleinen tot vijvers en de straten tot gorgelende beken. Kelders en souterrains liepen vol en de brandweer geassisteerd door de politie moest op tientallen plaatsen ingrijpen in deze onvoorziene noodsituatie.

Het uitzicht bedroeg op het hoogtepunt van de bui nauwelijks een meter. Knetterende salvo’s rommelden over de stad.

… Terzelfdertijd ontstond in de Réaumurlaan in Zuilen groter consternatie. Op nummer 24III haalde bliksem een schoorsteen van het dak en er viel in het perceel een plafond naar beneden. De Zuilense vrijwillige brandweer hielp de bewoners orde op zaken te stellen.

… De telefoon in de brandweerkazerne stond niet stil. Van overal kwamen kreten om hulp. Wel vijftig naar men ons verzekerde. Slechts in drie gevallen was de smeekbede gerechtvaardigd, nl. in de Johannes Uitenbogaertstraat, in de Lange Jansstraat en op de Joh. Wagenaarkade konden de mensen de hulp van de brandweer niet ontberen. De anderen konden het met dweilen en emmers af. Overigens waren daar toch wel percelen bij waar de bewoners halverwege hun knieën in ’t water stonden. Een echte brandmelding kwam van een bakker op de Amsterdamsestraatweg 441. Degeen, die voor het onweer begon iets in vet had staan bakken liep naar buiten om de regenbui te zien. Achter hem sloeg toen de vlam in de pan. De brandweer bluste het vuur met een schuimblusser.

Amsterdamsestratweg 441

Matige kwaliteit, maar dit is het pand Amsterdamsestraatweg 441. Links de Oranjekerk. Een en ander is bij de Cornelis Mertenssstraat. (met driemaal ‘s’ dus!)

Laat een reactie achter

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl