Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

NIEUW: sociale huurwoning met bedrijfsruimte (1955)

In 1955 woonden er in sociale huurwoningen nog nauwelijks bewoners met een auto. Maar er waren er wel aardig wat bouwvakkers, elektriciens en schilders die wat extra ruimte nodig hadden.

Tuurlijk. Woningbouwverenigingen en de Dienst Woonruimtezaken van de gemeente Utrecht bouwden voor de oorlog al winkels-op-de-hoek als onderdeel van hun sociale woningbouw. Toch is dit bij mijn weten de eerste keer dat er op flinke schaal bedrijfsruimten meegenomen worden in een bouwplan. Al is bedrijfsruimte misschien een groot woord: anno 2025 zijn de ruimten al aan de krappe kant om als garage voor een moderne SUV te dienen. Maar de ZZP-er anno 1955 was er best blij mee.

Net als bij de galerijflats aan Muiderslotplantsoen/ Nijenrodeplantsoen is ook de laagbouw in dit buurtje ontwikkeld op basis van het stempel-concept. Met 24 woningen en 6 bedrijfsruimten werden gesloten bouwblokken gevormd.

De laagbouw aan de Vreelanthof e/o kort na oplevering.

De woningen, ontworpen door een gemeentearchitect van de Bouw- en Woningdienst, waren riant breed voor de sociale huur. Toch was de begane grond plattegrond niet bepaald handig. Door de inpandige berging op de plek waar normaal de keuken zou komen hield je een piepkleine woonkamer over. De buitenbergingen zijn later alsnog toegevoegd.

jammer genoeg hebben de binnengebieden van de stempels nooit de groene invulling gekregen die zo voor de hand ligt.

Welke straten horen bij dit project:

Pionstraat

Nijenrodelaan

Gansenhoeflaan

Otterspoorlaan

Zuilenveldlaan

Vreelanthof

Harteveldlaan

Zwanenvechtlaan

Zwanenvechtplein

 

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl