In juni 2010 presenteerde het Museum van Zuilen een speciale deel-tentoonstelling in het Utrechtse Stadhuis. Het thema van deze tentoonstelling was ‘Veteranen’, met een focus op Huize Zuylenveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood baron Van Tuyll van Serooskerken dit landgoed aan als revalidatiecentrum voor Nederlandse militairen die gewond waren geraakt in de oorlog. De tentoonstelling toonde een indrukwekkende verzameling foto’s en memorabilia die de geschiedenis van deze periode belichten.
De tentoonstelling Huize Zuylenveld bood bezoekers een uniek inzicht in de rol van het landgoed tijdens de oorlog en bracht eerbetoon aan de moed en toewijding van de veteranen en hun revalidatieproces.
Huize Zuylenveld
Huize Zuylenveld werd door baron van Tuyll in de Tweede Wereldoorlog ter beschikking gesteld als Herstellingsoord voor Nederlandse Oorlogsgewonden. Hier kwamen de Nederlandse militairen terecht die gewond waren geraakt en eerst in het Militair Hospitaal in Utrecht waren verpleegd. Een soort revalidatiecentrum dus. Over deze periode gaat de tentoonstelling.
Gerard Kick
De geschiedenis van Huize Zuylenveld is veel ouder. Tegen het einde van de 17e eeuw staat het huis in de archieven vermeld als bezit van de heer Gerard Kick, een Utrechtse advocaat. Later staat in het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad een advertentie waarin de verkoop van Huize Zuylenveld wordt aangekondigd. Het gaat dan om ‘De aanzienlijke Buitenplaats genaamd Zuylenveld’. In de negentiende eeuw wordt het opnieuw ter verkoop aangeboden.
Van Tuyll van Serooskerken
Het vermoeden bestaat dat Huize Zuylenveld toen door baron Willem René van Tuyll van Serooskerken van Zuylen is gekocht. In 1917 wordt in Huize Zuylenveld H.G.I. baron van Tuyll van Serooskerken geboren, hij was van 1970 tot 1971 burgemeester van Utrecht. Huize Zuylenveld is prachtig langs de Vecht gelegen, maar gaat het deels voor het oog verloren door de bomen eromheen.
Vredeheim
In de loop der jaren vervulde het verschillende charitatieve taken. De eerste vermelding daarvan lezen we in het blad Utrecht in woord en beeld in 1922: Het huis Zuylenveld te Zuilen, door de stichting “Vredeheim” bestemd tot huisvesting van dames uit den gegoeden stand, die haar vermogen hebben verloren, werd de vorige week officieel geopend.
Salesianen
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Huize Zuylenveld nog een paar jaar voor andere charitatieve doeleinden gebruikt. Door salesianen van de congregatie Don Bosco worden hier kort na de oorlog kinderen opgevangen van wie de ouders werden gearresteerd omdat zij lid waren van de NSB. Om deze kinderen een zo gewoon mogelijke omgeving te bieden, werden filmmiddagen georganiseerd waarvoor ook kinderen uit de omgeving werden uitgenodigd.
Tsjechische studenten
Huize Zuylenveld kreeg daarna een andere taak: er werden in 1948 gevluchte Tsjechische studenten in ondergebracht.
Watersnoodramp 1953
De bijzondere plek kwam nog een keer in beeld toen na de grote Watersnoodramp in 1953 in Huize Zuylenveld slachtoffers uit Zeeland werden opgevangen.
Particulier eigendom
Uiteindelijk ging Huize Zuylenveld over in particuliere handen en sinds enige jaren huisvest het een antiquariaat van de heer L.J. Mennink, gespecialiseerd in oude globes.
Een soort revalidatiecentrum
Zoals vermeld stond de baron Huize Zuylenveld tijdens de Tweede Wereldoorlog ter beschikking als Herstellingsoord voor Nederlandsche Oorlogsgewonden. Slachtoffers van de strijd – bijvoorbeeld bij de Grebbeberg – werden in eerste instantie verpleegd in het Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen. Voor verdere revalidatie kwamen zij – als ze geluk hadden – terecht in Huize Zuylenveld. Daar werden de heren eventueel ook omgeschoold. Schoevers verzorgde bijvoorbeeld verschillende opleidingen, Engels, steno enz., maar er werden ook andere opleidingen gegeven. Het werd een soort revalidatiecentrum. De leiding was in handen van kolonel G. Broeders.
Mevrouw Sillevis
Niet alleen het huis werd geroemd door allen die ermee te maken kregen. Ook mevrouw Sillevis heeft een groot deel bijgedragen. Mevrouw Sillevis had in Huize Zuilenveld de dagelijkse huishoudelijke leiding.
Er werd gezien de omstandigheden uitstekend voor de oorlogsslachtoffers – onze helden! – gezorgd. Om te voorkomen dat zij ten prooi zouden vallen aan de ledigheid des duivels oorkussen werden vele bezigheden voor hen georganiseerd. Men ging dagjes varen of bijvoorbeeld met z’n allen naar de North State-sigarettenfabrieken in Amsterdam. De kerstdiners en andere festiviteiten die er door het personeel werden georganiseerd hebben bij hen die dit meemaakten een diepe indruk achtergelaten.