Eigenwijs wederopbouwproject op het Herculesveld
De drie blokken 4-hoog portiekflats en zes blokjes laagbouw op het voormalige Hercules veld die in 1954 werden opgeleverd zien er op het eerste gezicht weinig spectaculair uit. Toch is het ontwerp van Reitsma en Van Rossum Architecten (Utrecht) niet alledaags. Met name de laagbouw heeft bijzondere plattegronden. De woningen hadden geen voor- en achtergevel: bij ieder blokje van vier woningen grepen de plattegronden als een bajonet in elkaar en werden twee woningen vanuit de ene gevel, de andere twee vanuit de andere gevel ontsloten. Bijgevolg hadden deze bewoners ook maar aan één zijde van de woning een tuin. Maar die was wel extra breed.
situatieschets met berekening van de woningaantallen. Behalve 125 woningen telde het project ook 14 inpandige garages en 3 winkels.
plattegronden en gevels van de laagbouw.
De laagbouw aan de Fahrenheitlaan in 2024. Het V-dak met de schoorsteen is een typisch detail uit deze periode.
Bij de portiekwoningen is het ontwerp gecompliceerd door de eis dat aan drie kopgevels op de begane grond een winkel moet komen. Verder komen we de bekende wisselbeuk achter het trappenhuis tegen, waardoor op de 2e t/m 4e verdieping een mix van 3- en 4-kamerwoningen ontstaat. Op de eerste verdieping hebben een aantal appartementen een binnentrap naar beneden, waardoor ze nog meer slaapkamers hebben.
Bij de gevelaanzichten vallen de sprongen in de daklijn op. Dat maakt de gevel interessanter, maar het ontwerp ook een stuk duurder.
Het appartementenblok aan de Marie Curielaan anno 2024.