Geopend woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

De Coöperatieve Woningvereniging van Gemeentepersoneel

Nee: deze coöperatie heeft nooit gebouwd in Zuilen. Ze hebben sowieso heel weinig gebouwd. Om eerlijk te zijn: maar één complex. Maar ze realiseerden een prachtig buurtje in Ondiep, nog geen 200 meter over de oude gemeentegrens. Zestig jaar na oprichting fuseerden ze met twee Zuilense corporaties.

De woningen van de Coöperatieve aan de Populierenstraat. Links nog net zichtbaar, met de gele dakopbouw: het eerste complex van woningbouwvereniging Prinses Juliana.

De Coöperatieve Vereniging van Gemeentepersoneel werd op 30 mei 1912 opgericht door leden van de Bond van Nederlandsche Gemeentewerklieden. Later ging die op in vakbond ABVA/KABO, nu FNV. 

Eerste (en enige) complex: Cederstraat e/o, 106 woningen, net aan de Utrechtse kant van de gemeentegrens met Zuilen. Architecten Gulden en Geldmaker, oplevering begin 1916. Het toezicht op de huurders is streng: “Het geval van de weduwe X” komt in het bestuur aan de orde: “Zij bewoont het huis slordig, er komen nachtelijke bezoeken, dus valt zij niet te handhaven”. Een ander kandidaat-lid wordt geweigerd “..omdat hij op het ogenblik klaplooper is”. 

Enkele straten hebben voortuinen, wat veel kwaliteit toevoegt aan de buurt.

De vereniging fuseert per 1-1-1972 met de Arbeiderswoningbouwvereniging Utrecht, met als nieuwe naam Algemene Woningbouwvereniging Utrecht. Op zijn beurt gaat de AWV per 1-1-1977 samen met woningbouwvereniging Zuilen, met als nieuwe naam K77. Dat zal ook te maken hebben gehad met de moeite die het kosten om voldoende bestuursleden te vinden voor deze kleine corporatie. 

K77 is via de fusie met Mitros onderdeel geworden van de huidige corporatie Woonin. 

 

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl