Boeken Deel 3 – VERZETSMONUMENTEN
Vanaf 1946 wordt de bevrijding jaarlijks gevierd. De slachtoffers worden op gepaste wijze herdacht. De eerste keer, 4 mei 1946, wordt de twee minuten stilte midden op de dag in acht genomen: om 11 uur ’s morgens. Het is de bedoeling dat u al op 3 mei om zes uur ’s avonds de vlag halfstok hangt tot de volgende morgen elf uur. De kranslegging, die traditie zal worden bij de dodenherdenkingen in Nederland (en Zuilen), kan nog niet bij het Verzetsmonument, dat moet nog worden gebouwd. (Een ontwerp voor het monument wordt in het Pastoor Schiltehuis tentoongesteld en daar kan men ook een financiële bijdrage schenken aan de stichting ‘Verzetsmonument Zuilen’.) Waar worden in Zuilen tot die tijd de kransen gelegd? Bij het Vliegermonument in de wijk Mariëndaal.
Dat kan niet te lang duren. Het gemeentebestuur van de vierde gemeente in de provincie Utrecht heeft zich ingespannen om de gevallen verzetsstrijders van deze gemeente te eren door een verzetsmonument voor hen op te richten. In eerste instantie gaan er stemmen op het verzetsmonument recht tegenover het Vliegermonument te plaatsen. De plek waar het uiteindelijk wordt geplaatst ligt aan het begin van de De Muinck Keizerkade. Daar was een plantsoen dat zich hiervoor uitstekend leende. De heer van Hoorn heeft twee eerdere ontwerpen gemaakt voordat het uiteindelijke monument de goedkeuring van de inwoners van Zuilen (en hun portemonnee) kon wegdragen. Vooral een eerder ontwerp boeide mij: het hele plantsoen werd ommuurd en voorzien van een zuilengalerij met bogen. In deze ruimte torent dan de zuil met fakkel zoals we die nu van het monument kennen.
Het ontwerp van de heer W.C. van Hoorn voor een verzetsmonument. De financiën gooiden roet in het eten, maar het had wel uitstraling. Op de oorspronkelijke plaats had de ontwerper een heel plantsoen tot zijn beschikking.