Geopend woe. t/m zat. van 10:00 tot 17:00 uur

De Galvanistraat

Een groot deel van de Galvanistraat hoort bij de eerste bouw van woningbouwvereniging Zuilen. Deze beschrijving van dit deel van Zuilen gaat specifiek over ‘De Oude Bouw’. Dat zijn de lage woningen zoals die ook in de De Lessepsstraat en Marconistraat enz. staan. Latere uitbreiding van de woningbouw maakt de Galvanistraat langer, richting Ampèrestraat. Besloten is om de geschiedenis van de hele straat te volgen, dus ook de ‘aanbouw’ aan de zuidelijke kant.

Voor een beschrijving van de Galvanistraat gaan we van start aan het begin van de straat, bij de hoek met de Ampèrestraat. Daar, op nummer 1, zat de melkwinkel van Van Rooijen. Hij was de opvolger van S. Michielen. De heer van Rooijen werd op zijn beurt opgevolgd door de heer van Hoogendoorn, volgens overlevering een ‘Grote Witte Reus’. Aan de even zijde (op de hoek van de Voltastraat) zat op nummer 2 A.G. Fonville met zijn kruidenierswinkel.

Een fotograaf zette mevrouw Jansen met haar dochters Toos (links) en Jo op de foto. Zij woonden Ampèrestraat 2bis. U ziet een grote gestalte op de achtergrond. Dat is ‘Opa Hoogendoorn’ die zijn bijnaam ‘Grote Witte Reus’ eer aandoet. Hij is de eigenaar van de melkwinkel op de beganegrond en kijkt achter het raam mee. (de kinderen Hoogendoorn nemen later de winkel over).

Schuin aan de overkant zat op de hoek van de Linnaeusstraat de heer A.W.G. Middelkoop met zijn groenten- en fruitwinkel.

Van nummer 19 (en dat is in De Oude Bouw) kwamen we een advertentie uit 1948 tegen van de bloemenwinkel van Ph. Hölpher en op nummer 41 zat bakker van Kuik. Voor ‘Reparatie aan alle soorten uurwerken, gouden en zilveren voorwerpen’ beveelde de heer C.R. Kokx op nummer 55 zich beleefd aan.

Mevrouw Jansen uit de Ampèrestraat staat in de Galvanistraat met een kinderwagen waarin haar neefje ligt.

Mevrouw Jansen uit de Ampèrestraat staat in de Galvanistraat met een kinderwagen waarin haar neefje ligt.

Opmerkelijk is dat er verschillende ondernemers zijn, die ooit begonnen in de Galvanistraat, maar later verhuisden naar de Amsterdamsestraatweg. Zo is de heer Ooijevaar een drogist die de oudere inwoners nog wel kennen als de voorganger van drogisterij ‘De Kamil’. De heer Ooijevaar begon in 1926 in de Galvanistraat (nog niet bekend op welk nummer). Ook slager Wuis begon op een hoek in de Galvanistraat met een paardenslagerij. En inderdaad ging ook hij naar de Amsterdamsestraatweg waar hij al voor de Tweede Wereldoorlog het bedrijf voortzette als ‘Kalfs-, Varkens- en Rund-, Lams- en Paardenslagerij’.

Kinderen Jansen die spelen op de hoek van de Ampèrestraat en de Galvanistraat. Mooi plaatje van een autoloze straat.

Kinderen Jansen die spelen op de hoek van de Ampèrestraat en de Galvanistraat. Mooi plaatje van een autoloze straat.

Op de hoek met de De Lessepsstraat zat een winkel die in de oorspronkelijke bouw van 1913 gepland is. Die wordt beschreven op de pagina ‘De Lessepsstraat’.

De tabakswinkel van ‘Coöperatie Oostenburg’ op de hoek van de De Lessepsstraat en de Galvanistraat. Toen de fotograaf langskwam om dit plaatje van de straat te maken, kwamen daar de bewoners even voor naar buiten.

De tabakswinkel van ‘Coöperatie Oostenburg’ op de hoek van de De Lessepsstraat en de Galvanistraat. Toen de fotograaf langskwam om dit plaatje van de straat te maken, kwamen daar de bewoners even voor naar buiten.

Aan de andere kant van de De Lessepsstraat gaat de Galvanistraat verder. Op de hoek komen we een oude bekende tegen, het is de plek waar de heer Adr. Kok zijn slagerij begon.

 

Adr. Kok verhuisde naar de Amsterdamse-straatweg. Zijn opvolger J. van Schuppen, werkte al in de zaak en ging, eerst als zetbaas en later als zelfstandig ondernemer, op deze plek de klanten van vlees voorzien. ‘Mijn vader heeft jarenlang een slagerij gehad in de De Lessepsstraat op de hoek van de Galvanistraat. In deze slagerij heb ik ook nog 5 jaar gewerkt. Op de foto staan mijn ouders, Ciska Steenbrink (Lessepsstraat 46) en ikzelf [Henk van Schuppen].’

Adr. Kok verhuisde naar de Amsterdamse-straatweg. Zijn opvolger J. van Schuppen, werkte al in de zaak en ging, eerst als zetbaas en later als zelfstandig ondernemer, op deze plek de klanten van vlees voorzien.
‘Mijn vader heeft jarenlang een slagerij gehad in de De Lessepsstraat op de hoek van de Galvanistraat. In deze slagerij heb ik ook nog 5 jaar gewerkt. Op de foto staan mijn ouders, Ciska Steenbrink (Lessepsstraat 46) en ikzelf [Henk van Schuppen].’

Hiermee hebben we het ‘winkelbestand’ in de Galvanistraat geheel in kaart gebracht. Voor zover bekend waren hier geen andere ondernemers gevestigd. Ik schrijf het een beetje voorzichtig, de ondernemers in deze periode verkassen namelijk bijna net zo makkelijk alsof men een andere jas aantrekt, dus is een snelle onopgemerkte wisseling heel goed mogelijk.

Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen:Bouwen voor de Buurt: bronnen

 

De Galvanistraat met op de achtergrond nog de St.-Ludgeruskerk.

De Galvanistraat met op de achtergrond nog de St.-Ludgeruskerk.

 

Logo Museum van Zuilen witte letters

Adres

Schaverijstraat 13
3534 AS Utrecht

Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Reserveer uw bezoek.

Contactgegevens

06 20 56 56 55
info@museumvanzuilen.nl