Werkspoor
Werkspoor was een fabriek van treinen, bussen, bruggen, scheepsmotoren, vliegtuig(delen), enz. Ook werd door de arbeiders van Werkspoor veel montagewerk verricht. Zo is bijvoorbeeld een groot deel van Pernis gemonteerd door het constructiebedrijf van Werkspoor: WesCon. Constructiewerk deed WesCon over de hele wereld, van Balikpapan in Indonesië tot Sydney in Australië.
Naar Zuilen
De Wagon- en Bruggenafdeling van de fabriek (en later ook andere onderdelen van het bedrijf) kwamen vanwege ruimtegebrek in 1913 uit Amsterdam naar Zuilen. Werkspoor groeide uit en was omstreeks 1955 de grootste wagonfabriek van Europa! Het hele industrieterrein aan de andere kant van de spoorlijn Utrecht-Amsterdam (achter het Julianapark), van de Cartesiusweg tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal was bedrijfsterrein van Werkspoor.
Het Ontspanningsgebouw
Onder andere All-Inn en Central Studio’s zijn gehuisvest in voormalige Werkspoorloodsen. Maar ook het kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwde Ontspanningsgebouw werd door Werkspoor gebouwd. Het was voorzien van gasdichte- en bomvrije ruimtes en diende zo ook als ‘schuilkelder’ tijdens deze oorlog. Zowel tijdens als na de oorlog werd het gebouw intensief gebruikt.
Sint Nicolaas
‘Alle’ kinderen van Zuilen hebben vermoedelijk hier wel een of meer keer hun Sinterklaasfeest beleefd. Maar alle kinderen in een dag uitnodigen was onmogelijk: Sint was hier meerdere keren per dag. Omdat ook heel veel buurtverenigingen uit Zuilen hun Sint hier uitnodigden, was het gebouw een langdurige residentie voor de goedheiligman.
Sloop
De gemeente Utrecht heeft plannen met het gebouw: sloop! Om het toenemende autoverkeer beter te laten doorstromen, hoopt het gemeentebestuur de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarvoor is een nieuwe weg gepland langs de spoorlijn. Onder andere het Ontspanningsgebouw zou daarvoor gesloopt moeten worden. Maar… de historie van dit gebouw gaat zover dat het eigenlijk een schande is dat het Ontspanningsgebouw nog niet op de gemeentelijke Monumentenlijst staat.
Tentoonstelling
Om u een indruk te geven van de historie van het Ontspanningsgebouw vindt u binnenkort in het Antje Drijverpaviljoen een tentoonstelling: foto’s die een beeld geven van de vele festiviteiten, jubileumvieringen, sinterklaasfeesten, vergaderingen, diners, prijsuitreikingen enz. Lees met hoeveel zorg de directie van Werkspoor dit gebouw liet maken voor de veiligheid van zijn werknemers! Lees hoeveel liefde er zit in de oproep om in het Ontspanningsgebouw uw favoriete hobby te komen uitvoeren.
Protest
Houdt het Ontspanningsgebouw in ere, een brok historie uit een nauwelijks vervlogen STALEN tijdperk, verdient het niet te moeten worden afgebroken voor gewoon ordinair BLIK! Er is in Zuilen al zoveel waardevols gesloopt waarvan men achteraf zegt: ‘Is dat gesloopt? Wat jammer!’ Ook dit is zo’n gebouw met die meerwaarde waardoor het verdient te blijven bestaan. Gemeente Utrecht: zet dit gebouw alsnog op de monumentenlijst!