Druk, drukker, drukst!
Zeven maart 2010 komt in de boeken van het Museum van Zuilen als de tot nu toe drukst bezochte StraatReünie. Hoewel de Bessemerlaan korter is dan de twee voorgangers (de Daalseweg/Edisonstraat en de Amsterdamsestraatweg) hebben méér mensen die dag een bezoek aan het museum gebracht! Op de vraag aan een buitenstaander ‘En, vind je dit een echte reünie?’ werd geantwoord ‘Reünie? Dit is een féést!’ Mooier kunnen we u de reünie niet beschrijven.
De Lessepsstraat
Maar we moeten verder, de volgende StraatReünie komt er al weer aan. De De Lessepsstraat mag zich de komende maand (maandag 5 april, 2de Paasdag) verheugen in de extra aandacht van het Museum van Zuilen. Een nieuwe uitdaging: deze straat is namelijk nóg korter! Maar ook nu geldt: wie komen wil mag komen, oude en nieuwe bewoners, eventueel in de naastgelegen straten, wie er enigerlei binding heeft met de De Lessepsstraat of meer van de straat wil weten: wees welkom. De StraatReünie is van 14 tot 17 uur.
Nieuwe aanwinsten
Ondertussen gaan de nieuwe aanwinsten ook maar door. De ene dag na de andere. Konden we vorige maand schrijven dat het Museum van Zuilen 855 bedrijfsfoto’s van Werkspoor kreeg, enkele weken geleden belde een zoon van de heer Osinga, de leerkracht van Openbare Lagere School II (later de Prins Bernhardschool). Hij had heel veel foto’s van zijn vader, die indertijd een fervent amateurfotograaf was. Veel schoolfoto’s, waarvan de meeste ook waren voorzien van de bijbehorende namen en jaartallen! Samen met de foto’s bracht hij ook nog ruim 1000 (duizend!) negatieven: juni 1968 r4 afscheid van klas 6, schoolreisje naar de Efteling, klas II schoolreis Rotterdam, dec. 1963 Sint-Nicolaas op school, 18 april 1967 Verkeersexamen, enz. enz. Een bijzondere uitbreiding van de collectie!
Euromast 50 jaar
De voor het Museum van Zuilen zo belangrijke Zuilense kunstenaar C. Achterberg heeft weer een nieuw kunststuk gemaakt voor het museum: een schaalmodel van de Euromast. Van de Euromast werden ‘De Brug’ en ‘Het Kraaiennest’ gebouwd door Werkspoor Utrecht. Op de treintafel met allerlei treinen zoals Werkspoor Utrecht die maakte, mocht een replica van de Euromast dan ook eigenlijk niet ontbreken. U kunt komen kijken: Achterberg heeft er iets moois van gemaakt! Zo kunnen we de festiviteiten rond het 50-jarig jubileum van de toren met een gerust hart tegemoet zien. (En met dank aan de ‘gepensioneerde meubelmaker’ die een en ander zo mooi in de verf zette.)
Ronde van Italië
Nog meer groot nieuws:De Giro, vanouds de Ronde van Italië heeft ook een Zuilense connectie! Dat komt mooi uit, net nu de Giro Utrecht als finishplaats heeft uitgekozen. Wat is dan die Zuilense relatie? De eerste Nederlander die een etappe (‘en nog wel een Bergetappe’ voegde de heer Stoker me eraan toe) in deze belangrijke wielerwedstrijd won, was Michel Stolker, een rasechte Zuilenees. Goede reden om contact te zoeken met deze alom gewaardeerde wielerheld. Hij schenkt het Museum van Zuilen verschillende memorabilia uit zijn rennersloopbaan, waaronder de medaille die hij met deze etappeoverwinning won en zijn sjerp! Heel hartelijk dank heer Stoker!
Op de schop
Hoewel het nog lijkt als de dag van gisteren: onlangs bestond het Museum van Zuilen een half jaar. Dus gaan we binnenkort een deel van de kasten inrichten met andere stukken. De kasten met artikelen van scholen, verenigingen en kerken krijgen een andere inhoud. Wilt u de inhoud van deze kasten nog komen bekijken: aarzel niet want per 6 april gaan we aan het wijzigen.