De Herman Modedstraat
Eerst maar eens kijken wie de naamgever van de straat was. Herman Strij(c)ker of de Strijcker is vooral bekend onder zijn Hebreeuwse naam Moded. Hij was een van de belangrijkste personen bij de groei van het Calvinisme in Antwerpen vóór 1566 (het jaar van de Beeldenstorm). Van 1580 tot 1587 was Moded gemeentepredikant in Utrecht. (bron: Wikipedia)
In het Utrechts Nieuwsblad van 29 maart 1929 lezen we voor het eerst over de Herman Modedstraat: ‘…Voorts is door het gemeentebestuur van Utrecht verzocht, om de aangelegde of nog aan te leggen straten nabij de Oranjekerk, de volgende namen vast te stellen: 1e: Cornelis Mertenssstraat, 2e: Herman Modedstraat…’
Voor een beschrijving van Herman Modedstraat ‘van toen’ gaan we aan de wandel en doen alsof het 1938-’39 is. Dit tijdspad is niet toevallig gekozen. We beschikken over een adressenbestand uit die tijd, dus kunnen we als we door deze straat lopen aangeven wie er woonde of welke winkel er zat.
Van de straat zelf is maar weinig te verhalen, en dan ga je zoeken naar dingen, feiten, weetjes enz. Een aardig weetje is het volgende: De Daalseweg was tot de aanleg van de Amsterdamsestraatweg – in 1813 – dé verbindingsweg (over land) tussen Utrecht en Amsterdam.
Door de vele nieuwbouw is juist ter hoogte van de Marnixlaan weinig herkenbaars overgebleven van die oude route.
Vanaf de Herman Modedstraat gaat de oude Daalseweg (maar dit deel van de Daalseweg heet sinds eind jaren twintig van de twintigste eeuw de Johannes Uitenbogaertstraat) weer verder richting Maarssen en uiteindelijk dus Amsterdam.
Goed, dat gezegd hebbende gaan we weer terug naar de Herman Modedstraat.
Links, op nummer 2 zat in 1932 de ‘Utrechtse’ Fijnhouthandel. (Dat was natuurlijk een Zuilenaar met een vooruitziende blik.) In de periode 1938-’39 zat in dit pand de manufacturenwinkel van H.J. Wijna. Merkwaardig(?) genoeg gaat de ‘Utrechtse Fijnhouthandel’ verhuizen naar de Marnixlaan 4 en gaat de eigenaar daar verder onder de naam ‘Houthandel Zuilen’.
Op nummer 23 had P. Ax een van de vele Zuilense woningbureaus. Nummer 26 is het adres waar M. Hendriks een brandstoffenhandel had.
Herinneringen aan de Herman Modedstraat
door Ben Hofhuis,
‘De Herman Modedstraat 3, daar heb ik tot m’n 19e jaar gewoond. Daarna verhuisden we naar een nieuwbouwhuis in het toen nieuwe Overvecht. Aan de Modedstraat heb ik zowel leuke als minder leuke herinneringen. Onder de dagelijkse herinneringen vallen onder andere het schelle geluid van de 2-takt melkwagentjes die ’s morgens bij de melkcentrale de handel van de dag kwamen ophalen. Ik hoor nog het geluid van de melkflessen in de stalen kratten die vanaf een uur of zes op de Hermannus Elconiusstraat in de melkwagentjes werden geladen. De leuke herinneringen zijn ook wel weer de flessen die ik daar wel eens stal – het was tenslotte mijn overbuurman – om ze uiteindelijk, als mijn idee van zakgeld, bij de supermarkt op de Sweder van Zuylenweg als statiegeld in te wisselen.
De Herman Modedstraat was een arbeiderswijk: ik zat op de St.-Ludgerusschool en het lag voor de hand dat je na de lagere school voor een gezekerde toekomst naar de opleidingsschool van Werkspoor zou gaan. Het advies van meester Jansen van de St.-Ludgerusschool was ook in die richting. Mijn toekomst liep overigens anders.
De Herman Modedstraat, nauwelijks auto’s, elke week een straatorkestje dat na het spelen langs de deuren ging om een paar dubbeltjes op de halen. En wat hadden wij…? Niet veel meer dan een step en lieve overburen, Riet en Herman Jansen, die een televisie hadden en waar we naar Pipo de Clown en Mammaloe konden kijken.’
De Herman Modedstraat bij de Hermannus Elconiusstraat. Op deze hoek was de Utrechtse Fijnhouthandel gevestigd. Foto uit 1998 gemaakt door Het Utrechts Archief.
Meer weten over de Herman Modedstraat en/of Zuilen: www.museumvanzuilen.nl
Voor meer informatie over 100 jaar woningbouw in Zuilen: Bouwen voor de Buurt: bronnen