Openbare Lagere School 4
Dit gebouw maakt deel uit van het ‘Vorstelijk Complex’: de Prinses Beatrixschool en de Prins Bernhardschool, twee openbare scholen van Zuilen, die met een theaterzaal zijn samengevoegd tot één complex.
Deze school begon als Openbare Lagere School 4. Architect was G. van Vliet, meewerkend tekenaar was W.C. van Hoorn.
Zuilen kende in de eerste helft van de vorige eeuw een enorme groei. Door de komst van de Wagon- en Bruggenfabriek Werkspoor en Staalgieterij Demka liep het inwonertal heel snel op en voor de schoolgaande jeugd werden uiteindelijk zeven openbare lagere scholen gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog besloot het gemeentebestuur van Zuilen de scholen te vernoemen naar leden van het koninklijk huis. Dit werd de Prinses Beatrixschool.
De Prinses Beatrixschool werd in 1931 aanbesteed en werd voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van schoolarchitectuur: de school had geen stukadoorswerk, alles werd afgewerkt met zachtboard (!) en aluminium lijstjes. Ook bijzonder was het feit dat de speelplaats van deze school de eerste volledig betegelde speelplaats van een openbare school in Nederland was!
De genodigden bij de officiële opening van Openbare Lagere School 4. Enige wetenswaardigheden: de architect was H.G. van Vliet en tekenaar was W.C. van Hoorn. Het gebouw werd in 1931 aanbesteed voor Fl. 83.000,-. De totale kosten incl. grond, bouw, verwarming en meubilair bedroeg Fl. 108.000,-.
In de Tweede Wereldoorlog ontstond een bijzondere situatie: de school werd ingericht als ziekenhuis. Dat was een geweldige oplossing voor een groot aantal problemen. De initiatiefnemers van de stichting ‘Zuilen’s Ziekenhuis’ waren de bedrijfsarts van Werkspoor J. Jongh, en huisarts L.A. Wesley.
Op de vraag aan dokter Jongh hoe hij tot dit initiatief gekomen was, vertelde hij dat vooral de extra toewijzing van distributiebonnen de doorslag gaf voor het inrichten van de school als noodhospitaal. De school kon door de kou en brandstofgebrek toch niet gewoon functioneren. Het gebouw werd van november 1944 tot juli 1945 tot noodziekenhuis verklaard.
Verplegend personeel van het Zuilens ziekenhuis, ingericht in de Openbare Lagere School 4. Het verplegen van gewonden was niet het enige: in de tijd dat het hospitaal in gebruik was, werden 60 baby’s geboren. Daarmee doet zich later een uniek feit voor: er komen kinderen op deze school de lessen volgen die in de school geboren zijn! Helaas stierven hier evenveel mensen als er geboren werden.
De openbare scholen 2 en 4 raakten in de jaren negentig van de vorige eeuw buiten gebruik. Mooie bijkomstigheid was, dat juist in die periode werd uitgezien naar een theaterruimte in Zuilen. Uiteindelijk kregen de plannen vorm die de beide scholen samenvoegt door het bouwen van een theaterzaal tussen de scholen in en de ruimtes van de scholen – de klaslokalen van weleer – voor verschillende functies te gebruiken.
Het ZIMIHC (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne) theater kreeg hier in Zuilen zijn zaal, The Colour Kitchen en de buurthuis-organisaties kregen hier een vaste plek. Ook worden ruimtes verhuurd aan verschillende organisaties en verenigingen.
De opening van het Vorstelijk Complex werd gedaan door (toen nog) prinses Maxima op 14 september 2010.