Knipsel over Zuilen van 30 december 1912
Aan den Noordwestkant [Zuilen].
We ontvingen onlangs een bericht, dat een eindje buiten onze gemeente onder die van Zuilen een groot terrein was aangekocht door eene bouwmaatschappij, die er, vooral voor de werklieden der te bouwen fabriek aldaar, woningen zou laten bouwen. Later werd dit bericht in zooverre weersproken, alsof alleen de boerderij ’t Pannenhuis bij Zeldzaam zou zijn verkocht en wel aan de firma Kol. Thans werden wij verzocht alsnog te melden, dat ook ’t eerstgenoemde bericht waar is. ’t Betreft een terrein tegenover Zeldzaam, tusschen dijk en straatweg, geheel afgescheiden van boerderij ’t Pannenhuis.
Fotobijschrift: Hoeveel lezers van dit bericht zullen indertijd beseft hebben wat een enorme impact voor de ontwikkeling van de regio Utrecht hier werd aangegeven? Werkspoor (want hierover gaat dit bericht) komt naar Zuilen en gaat werk bieden aan meer dan 5000 medewerkers. Op verzoek van de directie van Werkspoor komt ook de heer J.M. De Muinck Keizer naar Zuilen. Zijn staalgieterij – DEMKA – biedt op het hoogtepunt werk aan meer dan 2500 man. Voor die bijna 8000 arbeiders groeit Zuilen in 40 jaar naar de vierde gemeente in de provincie (van ruim 900 naar meer dan 26.000 inwoners).
Initiatiefnemer voor de verhuizing van de fabriek naar Zuilen was Jan Kol III van het bankiershuis Vlaer & Kol, het ‘op één na oudste bankiershuis ter wereld. Jan Kol III bezat een groot deel van de kavel langs het kanaal en de spoorlijn Utrecht-Amsterdam.
Op de foto de kale vlakte van het terrein waarop Werkspoor neer zal strijken, in het midden aan de horizon de (oude) brug over het kanaal.