Na het plaatsten – enige jaren geleden – van een BRANDSEIN-lantaarn op de luifel aan het pand op de hoek De Lessepsstraat en de Swammerdamstraat, bleek al snel dat de tekst erg slecht leesbaar was. Inmiddels is hiervoor een aanpassing gemaakt en die wordt aanstaande dinsdag 17 mei rond tien uur gemonteerd.
Leuk om te weten: BRANDSEIN-teksten werden vroeger geplaatst op panden waar men binnen over een telefoon beschikte, zodat de slachtoffers van een eventuele brand wisten waar zij terecht konden voor het melden van hun brand bij de plaatselijke brandweer. Soms was dat een eenvoudig zwarte tekst op een wit bordje (op het huisje van de brugwachter van Oud-Zuilen), maar een enkele keer was de duiding iets bijzonders. Zo ook op de luifel boven de ingang van de winkel van de heer Vossestein. De heer Vossestein had een melkhandel in het genoemde pand aan de De Lessepsstraat én een telefoon. Vandaar dat het Zuilense gemeentebestuur hem – met succes – verzocht een mooie opvallende BRANDSEIN-lantaarn op zijn luifel te mogen plaatsen. De melkhandelaar ging blijkbaar akkoord en de lantaarn werd geplaatst.
Na de heer Vossestein kwam in dit pand de heer Groenendaal. Ook hij runde hier een melkhandel. maar… het BRANDSEIN raakte in die tijd uit de gratie en de lantaarn verdween.
Bij het gereedkomen van de renovatie van De Oude Bouw, enkele jaren geleden, werd ter afronding van de werkzaamheden door de gemeentelijke Werkgroep Directie Voorzieningen een replica van deze lantaarn geplaatst. In plaats van een zwarte metalen plaat waaruit de tekst BRANDSEIN werd gezaagd, werd de lantaarn uitgevoerd met een transparant glazen plaat, waarop de tekst BRANDSEIN met zwarte verf werd geschilderd. Deze uitvoering bleek echter al snel zeer slecht leesbaar, waardoor de lantaarn niet herkenbaar was zoals bedoeld.
De aanpassing aan de lantaarn wordt uitgevoerd door Hoogendijk van Eminent Metaal
op de kruising van de oude Vecht en de ”nieuwe” gegraven, stond in 1539 Groenendaal, dit is de enige hit die ik krijg als ik op deze website zoek
Wikipedia verwijst naar een ander Groenendaal
in 1840 was het de hofstede van het gilde ondiepte, zal ik jullie niet mee lastig vallen